De Heerlijkheid Ruinerwold

Pas bij de paring zie je wie het mannetje is: de bovenste ooievaar. Pa balanceert bij de paring bovenop ma.

Met een big shopper worden de jongen veilig uit het nest naar beneden gehaald.

Pa en ma ooievaar. Aan de buitenzijde is niet te zien wie het mannetje of wie het vrouwtje is.

De eieren zijn uitgekomen! Hier zijn de jongen ongeveer twee weken. Ze hebben reuze honger, want in 10 weken tijd moeten ze uitgroeien tot volwassen grootte.

Als de eieren zijn gelegd (meestal een stuk of 5) begint het lange broeden van 33 dagen. Beide ouders nemen deze taak op zich.

De ouders zijn ontzettend druk om hun hongerige kroost van voldoende voedsel te voorzien. Het voedsel wordt door de ouders in het nest gestort. De jongen moeten het zelf oppakken.

In deze periode blijft er altijd 1 ouder op het nest om de jongen te beschermen tegen indringers. Hier zijn de jongen ongeveer 4 weken oud.

Met 5 weken zijn de jongen oud genoeg om te worden geringd. De poten groeien dan niet meer in de dikte, maar wel in de lengte.

Op de grond wordt de ring om de poot gedaan. De jongen verroeren hierbij geen vin.

Trotse ooievaar-surrogaat-ouder Jeroen!

De ouders houden de boel nauwlettend in de gaten. Hier staat pa ooievaar op de nok van het achterhuis toe te kijken.

De jongen groeien nog steeds als kool. Ze beginnen nu ook steeds meer vliegoefeningen te doen. Het duurt niet lang meer voordat ze het nest gaan verlaten.

En dan, eindelijk na 10 weken, durven de jongen het nest te verlaten. Hier staat een jong in het weiland. Goed is te zien dat ze nog een zwarte snavel hebben. Pas als ze geslachtsrijp zijn met 2 tot 3 jaar, kleurt de snavel rood.

Hier lopen twee jongen met een ouder door het weiland voor ons huis, op zoek naar voedsel. Ze moeten nog leren wat eetbaar is, maar ze leren gelukkig snel!