Ooievaars in de tuin!

 

In onze achtertuin hebben we in 2010 een ooievaarspaal neergezet. In 2011 hadden we al een ooievaarspaartje met een eerste nest jongen. Sindsdien hebben we nog ieder jaar een paartje broedende ooievaars op het nest gehad. Het is ieder jaar weer een hele belevenis om deze prachtige vogels, die bijna waren uitgestorven in Nederland, van zo dichtbij te kunnen meemaken. En onze gasten genieten er ook heel erg van. 

De ooievaars zijn ongeveer tussen half februari en eind augustus te bewonderen in onze tuin.

Pa en ma ooievaar. Aan de buitenkant is niet te zien wie het mannetje of vrouwtje is.
Pas bij de paring zie je wie het mannetje is: de bovenste ooievaar. Pa balanceert bij de paring bovenop ma.
Door zich breed te maken, worden eventuele indringers duidelijk gemaakt dat dit nest reeds is bezet.
Als de eieren zijn gelegd (meestal een stuk of 5) begint het lange broeden van 33 dagen. Beide ouders nemen deze taak op zich.
De eieren zijn uitgekomen! We zien een klein wit pluizenbolletje net boven de rand van het nest komen.
Hier zijn de jongen ongeveer twee weken oud. Ze hebben reuze honger, want in 10 weken tijd moeten ze uitgroeien tot volwassen grootte.
De ouders braken het voedsel (voornamelijk regenwormen, slakken en insecten) in het nest uit. De jongen moeten het zelf oppakken.
In deze periode blijft er altijd 1 ouder op het nest om de jongen te beschermen tegen gevaar. Hier zijn de jongen ongeveer 4 weken oud.
en hier komt weer een ouder aanvliegen met een krop vol eten.
Met 5 weken zijn de jongen oud genoeg om te worden geringd. De poten groeien dan niet meer in de dikte, maar nog wel in de lengte.
Voorzichtig worden de jongen 1 voor 1 uit het nest gehaald.
Op de grond wordt de ring om de poot gedaan. Ook worden allerlei metingen gedaan en worden ze gewogen. De jongen houden zich altijd rustig.