Buitengewoon logeren

Ooievaars in de tuin!

 

In onze achtertuin hebben we in 2010 een ooievaarspaal neergezet. In 2011 hadden we al een ooievaarspaartje met een eerste nest jongen. Sindsdien hebben we nog ieder jaar een paartje broedende ooievaars op het nest gehad. Het is ieder jaar weer een hele belevenis om deze prachtige vogels, die bijna waren uitgestorven in Nederland, van zo dichtbij te kunnen meemaken. En onze gasten genieten er ook heel erg van. 

De ooievaars zijn ongeveer tussen half februari en eind augustus te bewonderen in onze tuin.

Trotse ooievaar-surrogaat-ouder Jeroen
Na het ringen worden de jongen weer snel terug in het nest gelegd.
Tijdens het ringen worden de jongen nauwlettend in de gaten gehouden door de ouders. Hier staat pa op de nok van het achterhuis toe te kijken.
Met een week of 8 staan de jongen hun vleugels steeds vaker te wapperen. De veren zijn al bijna mooi volgroeid.
Ook zie je ze veel vliegoefeningen doen: op en neer springen in het nest en de wind onder de vleugels voelen. Het duurt niet lang meer voordat ze het nest gaan verlaten.
Je merkt dat het tijd wordt dat ze gaan uitvliegen, want ze lijken zich te vervelen en lopen elkaar soms te pesten.
En dan, eindelijk, na 10 weken durven de jongen de grote stap te nemen en uit te vliegen. Hier staat een jong in het weiland. Ze hebben nog een zwarte snavel en donkere poten. Pas als ze geslachtsrijp zijn komt de oranje kleur.
Hier lopen twee jongen met een ouder door het weiland voor ons huis, op zoek naar voedsel. Ze moeten nog leren wat eetbaar is, maar ze leren gelukkig snel!